top of page

Geen wonder dat moeders moe zijn

Uit onderzoek blijkt dat het moederschap gelijk staat aan 2,5 banen. Het is dus niet zo gek dat we als moeders oververmoeid zijn. Maar hoe zit dat eigenlijk?
Moeders zijn dé superhelden van de wereld. Zij zijn in staat om ondanks de slapeloze nachten, het vroege opstaan, de stress, het vasthouden aan een routine om de kinderen op de eerste plek te zetten en de constante golf aan verschillende emoties er alsnog te staan. Er zijn geen vrije dagen in het ouderschap. Onderzoek bevestigd dat het moederschap gelijk staat aan 2,5 banen, dus zo gek is dat dan niet.


Een uur en zeven minuten voor jezelf


Volgens Welch’s studie begint de gemiddelde dag van moeders rond 6:23 ’s ochtends en stopt het werk pas om 20:31.

Voor velen van ons klinkt dat als een goede dag. Volgens het Welch's onderzoek heeft de gemiddelde moeder geluk als ze elke dag ongeveer een uur en zeven minuten voor zichzelf heeft. Een uur en zeven minuten?!


Eindeloze reeks taken

Veel moeders geven aan dat een week aanvoelt als een eindeloze reeks taken. Toch zijn er oplossingen waar een groot gedeelte van de moeders op terugvallen, momenten waarop ze even op adem kunnen komen. Een paar van de oplossingen die op zo’n even-ademhalen-lijst staan zijn de speeltjes, de iPads, de kinder tv-programma’s, de afhaalmaaltijden voor het gemak, koffie, Netflix en uiteraard de hulp van grootouders en oppas die zo nu en dan op de (b)engeltjes komen passen.


Niet te hard zijn voor jezelf


Een constant terugkerende kwestie blijft voor vele moeders toch de gezonde snacks en maaltijden waar jij je kind van wilt voorzien. Wat zullen we vanavond eens gaan eten? Dit toont al aan dat het vinden van eten dat het gezin voedt zonder de werkdruk te verhogen een zorgelijke situatie is waar de meeste mensen zich in kunnen vinden, dus wees niet te hard voor jezelf als je tot de moeders behoort die af en toe een beroep doet op de drive-thru van de McDonalds.


Het is okay

Het lijkt misschien misschien wat sneu om te bedenken dat de gemiddelde moeder 14 uur per dag werkt. Maar voor veel moeders is het ouderschap al die extra tijd waard die ze besteden aan het rondrennen en toeten en bips afvegen. Natuurlijk is dit voor ons moeders niets verrassend maar wat waardevol is aan het onderzoek is dat kan bijdragen aan net wat meer begrip vanuit de maatschappij. Dat kleine beetje extra steun op werk, in hun gemeenschap of thuis. Een kopje koffie of een cadeaubon zijn zeer gewaardeerde gebaren waarmee je laat weten “I get you and it’s okay”.

Comments


lonnekenoordeloos-25.png

Hai!

Ik ben Charissa. Ik ondersteun vrouwen in de beginjaren van moederschap. Scroll en klik rond, en stuur me gerust een berichtje hier of via Instagram.

Let's connect!

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page