top of page

Hoe moederschap je fundamenteel verandert

Zwangerschap verandert fundamenteel je leven én je lichaam.Veel van ons kunnen wel bevestigen dat we tijdens de zwangerschap rusteloze nachten hebben gehad waarin we onze keuze om ouders te worden in twijfel trokken, of dat we ons afvroegen of we nog wel dezelfde persoon zouden zijn nadat wij moeder worden. Heb ik nog tijd voor een sociaal leven en mijn eigen interesses? Kan ik na de bevalling nog die sport doen waar ik zo van houd? Ben ik nog even toegewijd aan mijn carrière? Die gedachten spoken door je hoofd, ondanks dat je weet dat alles het helemaal waard is als je straks zo’n leuk mini-mensje door de woonkamer ziet kruipen.


Het neemt niet weg dat de prioriteiten van een vrouw na de bevalling veranderen, want jij verandert. Waar je eerder vooral met jezelf bezig kon zijn, ligt de focus nu op de zorg van je kind. In de verschillende levensfasen krijgen verschillende zaken voorrang. Het leven zonder kinderen is anders dan met een pasgeboren baby, en dat is weer anders dan het leven met een puber. Naarmate hun behoeften door de jaren heen veranderen, pas jij jouw focus ook weer aan.

Maar je persoonlijke prioriteiten zijn niet het enige wat verschuift na het moederschap. Amerikaans onderzoek concludeerde een paar jaar geleden dat bijna alle vrouwelijke zoogdieren fysiek ‘fundamentele veranderingen’ ondergaan tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Zo zorgen zwangerschaps- en borstvoeding hormonen voor een toename in de omvang van de neuronen in sommige gebieden en structurele veranderingen in andere gebieden van de hersenen. Dit resulteert niet alleen in ‘moederend gedrag’, maar kan ook ons geheugen en ons leervermogen verbeteren!


Ook hebben onderzoekers uit Nederland aangetoond dat foetale cellen tijdens de zwangerschap het lichaam van de moeder binnendringen en zich over dat lichaam verspreiden. Dit wordt microchimerisme genoemd - de aanwezigheid van cellen ‘met een andere genetische achtergrond’ in je lichaam. De onderzoekers verzamelden monsters van 26 vrouwen die zwanger waren geweest van zonen en vonden de aanwezigheid van Y-chromosomen in al deze vrouwen. Dat is solide bewijs dat je, nadat je moeder bent geworden, niet meer dezelfde persoon bent.


Ondanks dat de wetenschap dus aantoont dat er daadwerkelijk een veranderend proces gaande is in je lichaam en je feitelijk een ander persoon bent dan vóór het moederschap, beslis jij zelf hoe je wilt zijn als moeder, vrouw, zus en dochter. Die keus is aan jou!
Comentários


lonnekenoordeloos-25.png

Hai!

Ik ben Charissa. Ik ondersteun vrouwen in de beginjaren van moederschap. Scroll en klik rond, en stuur me gerust een berichtje hier of via Instagram.

Let's connect!

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page